WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Vodič za kupnju prve električne gitare

17.02.2014

Kupnja i izbor prve električne gitare bez obzira dali će ona biti igračka za vašeg sinčića koji vas vuče za rukav ispred trgovine instrumenata ili će vama služiti za ozbiljnije bavljenje glazbom nije jednostavan niti lak zadatak.

Na tržištu instrumenata ima golem izbor kvalitetnih, manje kvalitetnih i onih drugih gitara (čitaj smeće).

Osnovno što bi trebali znati kod prve kupnje izgleda ovako:

1. Namjena gitare koju namjeravate kupiti.

Ukoliko vaše dijete želi svirati gitar  ako je ozbiljno zagrijano za glazbu, nebi trebali slušati ovo:"Tata, ja želi svirati metal, hard rock, pop rock ili nek ostali glazbeni pravac"

Osnovno pravilo je da se na svakoj gitari može svirati svaka glazba. Naravno to vrijedi za apsolutne početnike. Predlažem nabavku obične akustične gitare, zašto, zato što akustična gitara ima malo širi vrat i ravan bez radijusa.

 

Što je radijus? Radijus je zakrivljenost prstoploče ili kako se to zove "fingerboarda". radijus se iskazuje u stupnjevima. Obično je taj radijus od 7 do 15 stupnjeva. Što je radijus veći, zakrivljenost je manja. Prvi akordi naučeni na toj gitari prvi zahvati "barea", prvi žuljevi na vrhovima prstiju biti će vam zahvalni kod kasnijeg sviranja. Prvi kontakti prstiju i ploče na vratu gitare biti će bolni. naime prsti nisu naviknuti na kontakte sa žicom i ako početnik nema volje i upornosti, ništa od svirke. Obična akustična gitara, naravno rabljena, može se nabaviti za 300 - 500 Kn.

Ako početnik savlada tu tehniku, sviranje na električnoj gitari biti će mu pravo zadovoljstvo

2. Ne kupujte prvu skupu gitaru.

Gitara koja je skupa, vjerojatno je i kvalitetnija pod onih vrlo jeftinih. Međutim, vaše razočarenje sa novom "pilom" od par tisuća Kuna može biti vrlo veliko. Naime, ako ste negdje isprobali neku jeftinjavu na pojačalu od vaše skupe gitare ćete očekivati čuda. Nećete doživjeti čudo. Svirači početnici neće osjetiti veliku razliku. Zašto? zato jer zvuk gitare ovisi o mnogim bitim činiocima koji stvaraju zvuk glazbe.

Drvo je možda najznačajniji faktor. Električne gitare se izrađuju većinom u ogromnim serijama. Na taj način se uzima što jeftinije drvo (topola, lipa,)

Veliki Fender je izrađivao nekada svoje Stratocastere i Telecastere od johe, međutim, velikom potražnjom na tržištu dovelo je do proizvodnje od manje kvalitetnog drva (Mexička i Japanska proizvodnja).

Međutim, brand "Fender" drži cijenu iako je daleko od kvalitete sedamdesetih, a da ne govorimo o prvim primjercima podesetih godina. Les Paul svoje Gibsone izrađuje još uvijek tijelo od mahagonija a TOP od javora. Međutim, mahagonij i javor ima desetine vrsta, kvalitetnih i manje kvalitetnih.

Nemojte se zavaravati, Fender ili Gibson proizvedeni podesetih godina prošlog stoljeća imaju cijenu i desetak tisuća EUR-a, što ne znači da su deset puta kvalitetniji od onih od 1000 EUR. Visoka cijena je samo kolekcionarska, ali mnogo koristi i kvalitete nećete dobiti onoliko koliko ona stoji.

Ako želite nabaviti solidnu električnu gitaru za početak, preporučio bih gitaru za sve stilove i tipove glazbe.

To je Fenderov brand "SQUIRE". Solidna gitara, dobrih karakteristika.

Oblikom i stilom potpuno odgovara velikom Fender Stratocasteru. Doduše, magneti nisu oni najskuplji "American Custom Shop", ali sasvim dobro zvuče. Novi Squier stoji oko 2000,00 Kn. Rabljenog, vrlo dobrog možete nabaviti već i do 1000,00 Kn. Izrađen od johe (tijelo) i javor (maple) sa rosewood ili maple fingerboardom

 

3. Oblik vrata gitare.

Oblik vrata u smislu debljine, širine i zakrivljenosti, značajno će ovisiti o vašoj želji i veličini šake.

 

Osobe sa širokom i velikom šakom, preferirat će šire fingerboardove te donji oblik sa većom zakrivljenošću. Ovdje ću prikazati razne oblike vratova gitare..