WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Viktor Vidović

21.07.2012

Poznati hrvatski glazbenik na klasičnoj gitari. Rodio se u siromašnoj radničkoj obitelji na periferiji Karlovca. Sestra Ana, također klasična gitaristica, uvela ga je u svijet glazbe, sve do njegovog ulaska u svijet poznatih svjetskih glazbenika na klasičnoj gitari.

  

Viktor na glazbenu scenu kao solist na gitari, održava koncert kao 12 godišnjak. Kao 13 godišnjak, osvaja svoju prvu glazbenu nagradu u tadašnjoj YU državi. Vrlo brzo napreduje, glazbeni stručnjaci otkrivaju njegov izuzetni talenat, tako da sa 14 godina odlazi na poznati "Geneva Conservatory," u klasi Brazilskog gitariste, profesora Maria Livia Sao Marco, pod čijim se vodstvom natječe na raznim koncertima i osvaja prvo mjesto na CIEM (Geneva International Music Competition), Viktor je ujedno i najmlađi pobjednik tog natjecanja u povijesti te institucije.

Osvojio je nagradu "Villa Lobos Prize", te "Patek Philippe Prize", za izvanrednu glazbenu interpretaciju.

Sa 16 godina diplomirao je na Geneva Conservatory, uz diplomu za gitarskog v irtuoza. Savladao je također i "Salzburg's Mozarteum" pod vodstvom profesora Mathiasa Seidla. Sa 21 godinom je proglašen majstorom glazbene umjetnosti.

Za vrijeme studija u Salzburgu, odlikovan je nagradom "Franz Kossak Prize"i odličjem "Austrian Ministry of Culture".