WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Van Halen

18.07.2012

Van Halen Američki je hard rock sastav osnovan u Pasadeni, Kalifornija 1972.g. Grupu su osnovali braća Eddie Van Halen i Alex Van Halen. Popularnost stječu izlaskom njihovog prvog albuma 1978.g. imena istog kao i sastav Van Halen. 1985.g. grupu napušta pjevač David Lee Roth a mijenja ga Sammy Hagar. Prvo ime sastava bilo je "Mammoth" ali pošto je već postojala grupa s tim imenom, mijenjaju ga u Van Halen.

Sastav osnivaju braća Alex i Eddie Van Halen 1972.g. u Pasadeni, Kalifornija. Oba su u početku učili svirati klavir, međutim kasnije se orijentiraju, Alex na bubnjeve a Eddie na gitaru.
1974.g. osnivaju sastav koji se zove "Mammoth" i sa njim sviraju po kućnim zabavama i organiziranim plesnjacima. Razglas iznajmljuju od David Lee Rotha (koji tada pjeva u grupi "Redball Jetsi") za 50$. Iako u početku nije ispunjavao uvjete koje je Eddie postavio, Roth kasnije postaje članom sastava. Pridružuje im se i basista Michael Anthonyo, koji ujedno izvodi i prateće glasove. Pošto je već postojao sastav koji se zvao "Mammoth" i ime je bilo zaštićeno, mijenjaju naziv sastava u "Van Halen".
Sastav tada čine: Eddie Van Halen na gitari, Alex Van Halen na bubnjevima, David Lee Roth vokal i Michael Anthony na bas gitari.

Grupa je bila relativno neafirmirana sve dok ih na jednoj turneji 1977 nije primijetio Gene Simons, poznati bas gitarista, te ih odvodi u New York, na snimanje demo albuma.

Suradnja je ubrzo propala, pa ih preuzima  Ted Templeman koji im postaje producent. Templeman je bio oduševljen njihovom izvedbom, te im nudi ugovor te snimanje albuma
Izlaskom albuma Van Halen postaje popularan na tadašnjoh hard rock sceni. 1984 godine postaju super rock zvijezde, te se vrtoglavo uspinju na tadašnjim rang listama.
Između pjevača Davida Lee Rotha i Eddija Van Halena dolazi do trzavica i nesuglasica te se oni razilaze 1985 godine. Umjesto Rotha u grupu dolazi Sammy Hagar iz grupe "Montrose"
. Ova promjena nije najbolje prihvaćena od fanova i šire publike ali grupa do 1998.g. snima niz albuma koji više manje zauzimaju solidno mjesto na top listama ali ne uspijevaju postići prijašnju popularnost. Zbog prepirki sa Eddiem, Hagar 1998.g. odlazi iz sastava. Tada angažiraju bivšeg člana grupe "Extreme", Gary Cheronea sa kojim snimaju album Van Halen III koji je bio totalni promašaj.
2004.g. Hagar se vraća u sastav i izdaju dvostruki album iz perioda 1997-1998 sa tri nove pjesme koje pjeva Hagar. Ovaj album im djelomično vraća staru slavu i zauzimaju odlična mjesta na top listama.
Najveća senzacija dogodila se 2007.g. kada je najavljen povratak David Lee Rotha i okupljanje sastava za Američku turneju. Turneja se prvo dogovara za ljeto 2007.g. ali zbog nepoznatih razloga se odgađa i dogovara se novi datum od 27. rujna do 11. prosinca 2007.g.

Diskografska izdanja:

Studijski albumi
Godina izlaska Naziv albuma Izdavačka kuća RIAA Certifikat Billboard Top lista Zabilješke Vokalist
1978 Van Halen Warner Bros 10x Platinum #12
Prvi i odlično prodavan album
Prvi album pjevača David Lee Rotha
David Lee Roth
1979 Van Halen II Warner Bros 5x Platinum #6
Prvi put na top 20 sa singlom "Dance the Night Away"
1980 Women and Children First Warner Bros 3x Platinum #6
Izlazi samo jedan singl "And the Cradle Will Rock..."
1981 Fair Warning Warner Bros 2x Platinum #5
Najmanje komercijalan album sa David Lee Rothom
1982 Diver Down Warner Bros 4x Platinum #3
Album čine pretežito obrade pjesama od kojih je najponzatija "Pretty Woman" od Roy Orbisona
1984 1984 Warner Bros 10x Platinum #2
Grammy Award Nominacija: Najbolji rock vokal za izvođenje skladbe "Jump".Skladba "Jump" bila je pet tjedana prva na Billboardovoj top listi
Najbolji album od izlaska debitantskog Van Halena
Zadnji album pjevača David Lee Rotha
1986 5150 Warner Bros 6x Platinum #1
Prvi album pjevača Sammy Hagara
Prvi na top listi Billboarda
Najuspješniji album u Sammy Hagar karijeri
Sammy Hagar
1988 OU812 Warner Bros 4x Platinum #1
Ime albuma (OU812 - "Oh, you ate one too?") je odgovor na prvi solo album David Lee Rotha, Eat'em And Smile na čijem se omotu nalazi lice jokera
1991 For Unlawful Carnal Knowledge Warner Bros 3x Platinum #1
Grammy Award nagrada: Najbolja Hard Rock izvedba
1993 Live: Right Here, Right Now Warner Bros 2x Platinum #5
Prvi i jedini album u živo
Uključuje Sammy Hagarovo pjevanje pjesama iz David Lee Roth vremena
Obrade dviju pjesama iz Sammy Hagar solo karijere
1995 Balance Warner Bros 3x Platinum #1
Grammy Award Nominacija: Najbolja hard rock izvedba za skladbu "The Seventh Seal"
Najmanje uspješan album u Sammy Hagar vremenu
Posljednji album pjevača Sammy Hagara
1998 Van Halen III Warner Bros Gold #4
Prvi i jedini album pjevača Gary Cheronea
Michael Anthony svira bas na tri pjesme, ostale obrađuje Eddie Van Halen
Eddie Van Halen pojavljuje se kao vokala u jednoj pjesmi, Koju prvi put izvodi još davne 1974 kada su se zvali "Mammoth"
Gary Cherone
Kompilacije
Godina izlaska Naziv albuma Izdavačka kuća US Sales Certifikat Zabilješke
1996 Best of Volume I Warner Bros 3x Platinum
2004 The Best of Both Worlds Warner Bros Platinum