WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Squier gitare

28.06.2012

Još 1965 Fender kupuje tvornicu žica  VC Squier Company. Poslovanje do 1982 godine vrši se isključivo sekundarnim potrebama Fendera (žice za glazbene instrumente, potenciometre i žice za ožičavanje gitara U početku je proizvodila samo za japansko tržište, dok se prodaja proširuje na Američko i Evropsko tržište..

Proizvodnja instrumenata sa nazivom Squier počinje 1985 godine.

Mnoge tvornice su pokušale kopirati Fenderove brendove, jedino se od njih do danas održao brend Squier.

Zbog lakše distribucije, jeftinije radne snage i sirovine, proizvodnja se seli u Južnu Ameriku, Mexico, Indoneziju, Kinu i Južnu Koreju.

Fender Squier se održao iz razloga što je uspio zadržati kvalitetu ali i nižu cijenu od osnovnih Fender modela, te tako biti povoljan za osobe sa nižom platežnom moći.

Više se proizvode na dalekom istoku (Kina i Južna Koreja), zbog sirovine od koje se najčešće proizvode, a to je Agatis. Kina proizvodi gitare kombinacijom od više vrsta drveta (Fender Squier Bullet Stratocaster).

 

Koristi se i domaća elektronika najčešće od chrome materijala. Osim nekih serija Standard USA Stratocastera, Squier modeli predstavljaju gotovo indentični oblik kao kao original Fender.

Elektronika je slična Fender originalu, osim što se ugrađuju single magneti od keramike.

Iako su ti magneti sličnih osobina kao Alnico, mnogi gitaristi potpuno odbacuju keramiku, kao manje vrijednu i kvalitetnu.