WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


The Shadows

02.08.2012

Britanska pop grupa, osnovana 1950 godine, te se smatra jednim od prvijenaca pop glazbe u svijetu. Zapravo, Shadowsi su egzistirali punih 69 godina, od toga "The Shadows" 35 godina, a 34 godine kao grupa "Cliff Richard & The Shadows". Uobičajen je naziv tada za Shadowse je ukratko "The Shads"

Shadowsi su bili inspiracija i primjer mnogim kasnije slavnim sastavima (Beatlesi, Stonesi) jer su isti najviše izvodili njihove stvari. Shadowsi su bili najuspješnija grupa po prodaji ploča šezdesetih godina.

Bili su prvi sastav koji je u grupu uveo instrumente i to klasično četvero instrumentalčnu postavu (solo gitara, ritam gitara, bas gitara i bubnjevi). Koopiraju ih na tisuće malih i velikih grupa. Njihove pjesme odisale su instrumentalima, pogotovo solo dionice te prva uporaba vibrato, wah i reverb efekata. Posebna instrumentalna djela su svakako njihovi legendarni Apaši, po nekima najizvođenih instrumentala svih vremena.

"Apache"

Cover njihove ploče "Apache"

Njihova prva izvedba planetarnog hita "The young ones"
 

Pošto je njihova diskografija izrazito uspješna i ogromna, nebi bilo pregledno da je ovdje nabrajam, zato molim pogledati sve njihove uspješnice, a mogu se vidjeti Ovdje....