WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Roboti

29.07.2012

VIS Roboti (V-okalno I-nstrumentalni S-astav) su zagrebačka rock and roll grupa, čija se aktivnost odvijala ranih 1961. do 1969. To je bila grupa čvrstog ritma, "divljih" jesama. Zbog toga su dobili nadimak "Zagrebački Rolling Stonesi"

Prvi Hit Robota:

 

Grupa je nastala u Srednjoj tehničkoj školi (Zagreb), ondašnjem rasadniku naših prvih - električarskih sastava (u toj školi osnovani su i i VIS Mladi). Tu školu pohađali su Mladen Hajčić - Hajac (ritam-gitara) i Vasilij Čaplinskij - Čaplja (bas gitara), pridružili su im se dečki iz kvarta (Trešnjevka); Ivica Čokalj - Đoko (solo-gitara), Ivan Čižmek - Čizma (vokalni solist) i Predrag Drezga - Dodo (bubnjevi), i tako je nastao - prvi trešnjevački sastav - Mladi tehničari. Drezgu na bubnjevima je ubrzo zamijenio Ivica Gospodarić - Lisac, a 1962. grupi se priključio Željko Žunec - Žež (klavir).
Grupa je kao i sve rane grupe toga vremena, svoju glazbenu karijeru počela sa skidanjem hitova Cliffa Richarda i Shadowsa, pa zatim nastupom na lokalnoj - "čagi" (plesu) u Omiškoj ulici. Ime su nakon toga promijenili u Roboti. Nakon toga je uslijedila selidba na ples u Tucman (tada vrlo "In" plesno mjesto u Zagrebu na Mažuranićevom trgu, Zgrada Kola). Grupa se uspjela održati u Tucmanu, pune tri sezone (kuriozitet je da su Roboti sa tog plesa izbacili Big band, Zagreb). Grupa uspjeva i snimiti prve dvije pjesme 1963., a to su bile vlastite skladbe Nena i Zalazak sunca (Na tim snimkama svirao je i Fritz Mavrin, havajsku gitaru). 1964. u grupu kao drugi vokalni solist ulazi - Žarko Dančuo, a Marijan Pakar, uskače na mjesto bubnjara (umjesto Ivice Gospodarića).

Najveći hit Robota "Mramor, kamen i željezo"

 

Najpopularnija postava Robota iz 1965.
Tony Studeny (vokalni solist)
Ivica Čokalj (solo-gitara)
Mario Anžek (bas gitara)
Zlatko Basletić (ritam gitara)
Viktor Hromin (bubnjevi)
Ivica Balić (klavijature)
Bivši članovi
Ivica Percl (bas gitara)
Vasilij Čaplinski - Čaplja (bas gitara)
Željko Žunec - Žež (klavir)
Ivo Čižmek - Čizma (vokal)
Franko Kuhar (bubnjevi)
Žarko Dančuo (vokal)
Marijan Pakar - Paki (bubnjevi)
Ivica Gospodarić - Lisac (bubnjevi)
Mladen Hajčić (ritam-gitara)
Predrag Drezga - Dodo (bubnjevi)
Fran Čisković (saksofon)
Branko Vukić - Jack (bas gitara)
Fritz Mavrin (havajska gitara)

U jesen te godine, dolazi do radikalnih promjena u sastavu grupe, grupu napuštaju Žarko Dančuo, Ivan Čižmek i basist Vasilij Čaplinskij. U sastav ulaze Toni Studeny (vokal) i Ivica Percl (bas-gitara). U takvom sastavu grupa odlazi na angažman u Beč, i po Austriji nastupa punih šest mjeseci. Tamo su skinuli svoj prvi veliki hit - "Mramor, kamen i željezo", tada neobično popularnu pjesmu u njemačkim krajevima (Drafi Deutscher - Mramor, Stein und Eisen bricht), koju su po povratku u Zagreb, ubrzo snimili. No u Austriji su ostali bez bubnjara (koji je odlučio ostati), a na njegovo mjesto uzeli su Viktora Hromina (iz Trnja). Grupa je neobično popularna, i svira u najpopularnijem gradskom plesnjaku - Studentski centar, a nedugo po objavljenoj ploči, i uspjehu hita - Mramor, kamen i željezo, na Perclovo mjesto dolazi Mario Anžek, i Ivica Balić (orgulje, vokal, truba), bivši član Bijelih strijela.

***Izvor: Wikipedija