WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Rickenbacker gitare

28.06.2012

Uz gore navedene svjetske marke gitara, vrijedno je spomenuti još i Rickenbacker brand, manje zastupljen ali ipak prepoznatljiv među ljubiteljima gitarističke umjetnosti. Među najvažnije karakteristike te američke tvornice, spada i to što je proizvela prvu električnu gitaru uopće.

Još davne 1932 u Santa Ani u Kaliforniji, idejni začetnik i osnivač tvornice za proizvodnju električnih gitara bio je Adolph Rickenbacker, švicarski Židov koji je sa kompanjonom Georgeom Beauchampom 1931 osnovao tvrtku koja se zvala Ro-Pat-In Corporation. (igra riječi od electRO-PATent-INstruments)

1933 godine tvrtka mijenja ime u Electro String Instrument Corporation, 1934 godine nazivu je dodano ime Rickenbacker.

Proizvodnja električni gitara Rickenbacker započela je kao proizvodnja havajskih gitara koje su tada bile u modi. Gitara je svojim izgledom prozvana "metal pan" (metalna tava). Tijelo joj je bilo okruglo sa 2 magneta nalik potkovi, oblika slična današnjem benjou.

Od 1935 godine napravljeno je nekoliko tisuća komada.

Od 1935. godine tvrtka je objavila nekoliko novih modela gitara, između ostalog Model B električnu španjolsku gitaru, za koju se drži da je prva električna gitara punog tijela ( solid body). 1958. godine Rickenbacker je izbacio na tržište Capri seriju poluakustične gitare, koja je kasnije postala slavna kao Serija Rickenbacker 300. 1963. godine tvrtka je razvila električnu gitaru sa 12 žica, sa inovativnim mehanizmima za zatezanje žica (na glavi gitare standarne dužine tako je stalo svih 12 mehanizama.

George Beauchamp je još dvadesetih godina prpšlog stoljeća eksperirementirao sa gradnjom pojačala, pa se smatra i pionirom u proizvodnji lampaških pojačala.

Ipak, pojačala te tvrtke nikad nisu bila poznatija u svijetu glazbe i opreme glazbenika.

Najveći svjetski "bum" sredinom 20 stoljeća, bio je pojava vokalno instrumentalnih sastava koji su nicali kao gljive poslije kiše.

Pojavom sastava The Beatles, njihov legendarni bas gitarista Paul McArtney svirao je Rickenbackerovu bas gitaru Rickenbacker bass 4001S FG,

Osim njega gitaru Rickenbacker Model 425 svira George Harrison, također solo gitarista Beatlesa.

Nakon turneje Beatlesa u USA, George Harisson dobiva na poklon Rickenbacker OS 360/12 FG. To je bila prva "double six" gitara proizvedena uopće kao takva.Na njoj je odradio prvu turneju u USA i bio je oduševljen. Ujedno je na toj gitari napravljen i poznati album Beatlesa A Hard Day's Night,

Prva stvar odsvirana na toj gitari bila je "Love me do".

Prvu gitaru Rickenbacker Capri 325 kupio je John Lennon još 1960 za prvu turneju u Hamburgu, no tada Beatlesi još nisu bili poznati, te nema snimke nastupa sa tom gitarom.