WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Richie Blackmore

03.08.2012

Richard Hugh "Ritchie" Blackmore (Weston-super-Mare, 14. travnja 1945.), britanski je gitarist i skladatelj, koji je bio jedan od osnivača hard rock sastava Deep Purple i Rainbow. On 1993. godine odlazi iz Deep Purplea radi nesuglasica sa ostalim članovima sastava, unatoč vrlo dobrog komercijalnog uspjeha. Njegov trenutni sastav je 'Blackmore's Night', koji radi pod utjecajem renesanse. Blackmore je bio rangiran na #55, na popisu "100 najboljih gitarista svih vremena u 2003." od časopisa 'Rolling Stone'[1].

Blackmore je rođen 14. travnja 1945. godine u Weston-super-Mareu, Engleska, ali su u dobi od dvije godine preselio u Heston, Middlesex. Svoju prvu gitaru dobio je kada je navršio 11 godina. Dok je išao u školu bio je vrlo dobar u raznim sportovima, a pogotovo u bacanju koplja. Blackmore je napustio školu u dobi od 15 godina i počeo je raditi kao šegrt radio mehaničara u neposrednoj blizini 'Heathrow' aerodroma.

Utjecaj na njegov glazbeni stil imali su rock umjetnici poput britanskog gitariste Hanka Marvina i američkog rock and roll pionira Genea Vincenta, a kasnije i country izvođači kao što je Chet Atkins. Njegovo sviranje gitare dolazi do izražaja u ranim 1960-ma, kada je počeo svirati dionice za britanskog producenta Joea Meeka za nekoliko sastava. Bio je član instrumentalnog sastava 'The Outlaws' i prato je basistu Heinza Burta (svirao je na njegovom hit singlu "Just Like Eddie", koji je završio na #10 Top ljestvica), a tu su se još našli i Screaming Lord Sutch, Glenda Collins, Boz Burrell i mnogi drugi. Dok je radio za Joea Meeka, upoznao je Dereka Lawrencea, koji je kasnije radio projekciju na prva tri Deep Purpleova albuma. Sa klavijaturistom Jonom Lordom, 1968. godine osniva hard rock skupinu Deep Purple, u kojoj će kao član djelovati od 1968.-1975. i ponovo od 1984.-1993. godine.