WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Pragovi (frets)

03.07.2012

Pragovi na vratu gitare (frets) služe kako bi se omogućilo hvatanje akorda, solo sviranje, i uopće položajem prstiju odabirati tonove, te time dati i zvuk gitare.

Pragovi se obično prave iz čelika, mješavine srebra, čelika i kroma, te jednostavniji i jeftiniji pragovi od nehrđajućeg metala. Pragovi komercijalno dolaze u prodaju u obliku žice u metraži, pa se tako režu na potrebnu dužinu. Obično je za jednu gitaru prosječne širine vrata od 50 mm, i 24 praga treba dužina žice od 130 cmm. Ovdje se preporuča rezanje pragova malo iznad mjesre.

Pragovi u komercijalnoj prodaji dolaze u prosječno 3 veličine, mali, srednji i veliki. Pojedinačne veličine o osobnom ukusu i potrebi glazbenika.

Na ovoj slici vide se različite dimenzije i vrste pragova za gitaru.

Pragovi ako ih promatramo povećano nalik su na gljivu. Prema obliku, raztlikujemo 4 dimenzije praga, širinu "krune", visinu "krune", te dubinu odnosno duljinu "drške" te širinu drške.

Prema tim dimenzijama odabiremo i pragove ovisno od naše želje. 

Razmak pragova na vratu ovisi o dužini "skale" na vratu gitare. Skala je duljina mjerena od NUT-a do mosta (bridge). Te skale su različite, ali postoje određeni standardi. Tako Fender koristi skalu od 25,5 " (incha), odnosno izraženo u decimalnom sustavu to je duljina od 647, 78 mm.

Gibson na svojim gitarama rabi skalu 24,75 ", što iznosi 628, 74 mm. Bas gitare imaju nešto duže skale ali o njima u posebnom postu (gradnja vrata gitare).

Fender Gitare imaju najčešće 21 odnosno 22 praga (ovisi o modelima i godini proizvodnje), Gibson isto tako, dok japanski modeli imaju najčešće 24 praga (Ibanez, Yamaha).