WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Počeci glazbe

19.02.2012

Prvi počeci glazbe sežu u daleku prošlost.

Obično je prvotni oblik glazbe bio bez instrumenta, odnosno samo izražena glasovno, tj pjevanjem. Kako bi ljudski glas bio kompaktniji i izraženiji, čovjek je izmislio primitivne instrumente koji su služili kao pratnja. Prvi takav instrument bile su udaraljke, odnosno bubnjevi napravljeni od životinjske kože. Razvojem civilizacije nastajali su razni instrumenti sa žicama, te puhački.

Najpoznatiji puhački instrument bio je rog od goveda. Taj rog prije glazbene uporabe imao je funkciju komunikacije, kao pribor za kućnu uporabu, a pojavom vatrenog oružja kao posuda za nošenje baruta.

Od žičanih instrumenata prethodnica gitare svakako je bila harfa koja je nastala još u doba Rimskog carstva a vjerojatno i ranije. 

Pojava prvog instrumenta sličnog današnjim gitarama bile su lutnje koje su se pojavile u srednjem vijeku.

U stvari pojava sličnog instrumenta datira još od Starog Egipta, ali ima malo sličnosti sa srednjovjekovnom lutnjom, a još manje sa današnjom.gubi na popularnosti krajem 17 stoljeća.

Lutnja polako gubi na popularnosti  krajem 16 stoljeća kad nastaje instrumenat sličan današnjoj gitari, doduše ima žice u parovima, i to samo 5 žica.

Vladavinom Louisa14 ,gitara dobiva oblik današnje, i dodaje joj se još jedna žica.