WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


NUT (konjić)

02.07.2012

Slijedeći važni detalj na svakoj gitari je NUT ili kako se još zove konjić. Svrha mu je da se pomoću njega odredi točan razmak između pojedinih žica te visina žica u odnosu na ploču sa pragovima (hvataljka, Fingerboard).

Nut se obično izrađuje od kosti, plastike, tvrdog drveta , metala ili grafita. Svako od njih ima prednosti i nedostatke. Po meni, najbolji, najtrajniji i najkvalitetniji je NUT od kosti goveđeg buta.

Kost se odvoji od mesa, iskuha u slanoj vodi, te se tada osuši. Istovremeno se iz sredine kosti izvadi masno tkivo.

Kost se nakon sušenja ponovno prokuha u deterdžentu (2 velike žlice na 1 l vode). Kuha se oko pola sata. Tim postupkom se sve masnoće iz kosti izvlače, a kost dobiva bijelu boju.

Previše deterdženta u vodi rezultira šupljikavost kosti. Takvu kost nakon sušenja na suncu oko 24 sata izrežemo na trake otprilike 50 x 15 x 20 mm. Najboje je kost rezati pilom za željezo i to tankim listom. Ne preporuča se rezanje reznim diskom jer se razvija jaka prašina koja nema baš lijepi miris i to se teško rješavati mirisa.

Poželjno je taj postupak rezanja vršiti na otvorenom prostoru. Pošto su NUT-ovi za električne gitare obično duljine 42 do 45 mm, visine 10 mm a širine oko 3-4 mm., izrezujemo nešto iznad tih dimenzija. Nut se oblikuje finim turpijama za željezo prema potrebi.

 

Kad je NUT prilagođen kanalu na vratu gitare, prelazi se na izrezivanje slotova za žice. To je najdelikatniji posao, jer o njemu ovisi kako će gitara zvučati. Mnogi su u zabludi po pitanje izrade i kvalitete NUT-a , ali iskusni glazbenici znaju što znači loš i manjkav NUT.

NUT se izrezuje otprilike ovako: Ako je širina vrata na NUT-u 42 mm, onda se 1 i 6 žica izrezuju 3 mm od rubova, a razmak između žica je 7,2 mm. Naročito je kritično izrezivanje dubine slotova. .Dubina slotova određuje Action žica zajedno sa visinom Bridgea. Action je udaljenost žica od pragova. Postupak za idealnu poziciju žica je slijedeći:

- Oblikovati NUT potpuno da "sjedne" čvrsto u izrez na vratu. NUT se nesmije klimati i pomicati niti ga smijete lijepiti prije nego bude cijela operacija završena.

 - Označite flomasterom poziciju za narezivanje slotova

- Lagano posebnom pilicom ili najbolje turpijicom za nokte urežite toliko da se označi trag, tako na svih 6 slotova. Pošto svatko nema specijalnu pilicu za izrezivanje slotova za žice to se može napraviti na slijedeći način:

Lukom i pilicom za rezbarenje ili turpijicom za nokte lagano turpijati dubinu. Zaboravio sam napisati da je ovaj postupak moguć samo ako mijenjate NUT na gitari, međutim ako gradite gitaru iz početka onda za ovu operaciju trebate imati pričvršćen vrat, bridge i postavljene pragove.

Dakle, ova operacija dolazi na kraju kad je već gitara pred završetkom.

Postupak testiranja dubine NUTA za postavljanje žica je slijedeći:

1. Namjestimo u bridge najdeblju žicu E. Kad je NUT idealno izrezan odnosno podešena širina i dubina slota, žica napeta na određenu frekvenciju, MORA biti 0,5 mm iznad prvog praga. S obzirom da su žice različite debljine, i slotovi na NUT-u će biti različite dubine i širine. Tako ćemo testirati svaku žicu pojedinačno.

Slotovi na NUT-u mogu biti urezani sa radijusom koji prati vrat gitare, ali to nije neophodno. Važno je da sve žice leže u izrezima čvrsto i da se ne klimaju. U protivnom će se "na prazno"prilikom trzanja žica dobiti "buzz" ili kako to gitaristi kažu "brenčanje"

Ukoliko vam je  pila ili turpija "pobjegla" preduboko evo malog trika kojim ćete "povratiti" uništeni NUT iz mrtvih.

Sačuvajte malo prašine od rezanja, turpijanja kosti. U predubok izrez na NUT-u kapnite kapljicu moment ljepila i na to odmah posipajte prašinu od kosti. Pričekajte 10 minuta dok se smjesa ne otvrdne, zatim prebrusite mjesto i narezujte ponovno.

Po završetku podešavanja dubine i širine slotova, NUT se izvadi, te se u urez na vratu kapne 3 kapi moment ljepila, čvrsto stisnuti prstima 10 sekundi.

PAŽNJA!!!! ljepilo ne razmazivati niti ne lijepiti NUT sa strane, jer se više neće moći izvaditi, te će se pri pokušaju vađenja oštetiti fingerboard.

Osim klasičnih NUT-ova, postoje i tzv "Lockig NUT" koji najčešće dolaze kao sastavni dio Floyd Rose bridgea. To je gotov prilagođeni NUT koji se samo vijcima pričvrsti za vrat, a umetnute žice se "Zaključavaju" poslije intonacije kako kod sviranja nebi popuštale i raštimavale se. Takav NUT ima i pristalica i protivnika kod gitarista, jer svaki ima svoj stil i način sviranja.