WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Nirvana

25.07.2012

Sam naziv "Nirvana" pojam što znači jednostavno isčeznuće, nestajanje, gašenje,, dolazi iz hinduizma (sankrst).

Glazbeni sastav "Nirvana", američki rock sastav osnovan od pjevača i gitariste Curta Cobaina i Krista Novoselica u Washingtonu 1987 godine. Relativno mladi sastav, koji se nije mogao oformiti dosta dugo jer za svoj stil glazbe nisu mogli naći odgovarajućeg bubnjara.

1990 primaju u grupu Daviea Grohia, te ubrzo izdaju album "Nevermind" sa velikim hitom "Smells Like Teen Spirit"..Nirvana je postala planetarno popularna, a ujedno je i "stvorila" podvrstu alternativnog rocka -nazvan "grunge". Taj pravac u rock glazbi postaje zaštitinim znakom tadašnje generacije, sa još nekim glazbenim grupama tog doba (Alice in Chains, Pearl Jam i Soundgarden).

 

Frontman Nirvane, Kurt Cobain često je bio proglašavan "predstavnikom generacije" sa Nirvanom kao glavnim glazbenim sastavom Generacije X. Ali Cobain nije volio to što mu se poklanja toliko pozornosti u medijima.

Samoubojstvom Cobaina, grupa se raspada, iako popularnost grupi ne pada raspadom. "You Know You're Right" - nedovršeni demo sastava osvojio je top liste radio postaja širom svijeta. Od njihovog prvog nastupa, prodali su više od 25 milijuna albuma samo u SAD-u i preko 50 milijuna u svijetu.

Diskografija:

Bleach
Blew
Nevermind
Hormoaning
Nevermind: It's An Interview
Incesticide
In Utero
MTV Unplugged in New York
From the Muddy Banks of the Wishkah
Nirvana
Sliver: The Best of the Box