WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Najveći rock koncert u povijesti

21.08.2012

 

Pojam kolektivnog rocka, "djece cvijeća" bunta među mladima, pokreta protiv droge je svakako Woodstock, koji je održan 1969 godine na farmi vlasnika Maxa Yasgure oko 50 km udaljenog od mjesta Woodstock.. Koncert je trajao 3 dana i okupio je oko 600 tisuća hipija i preko 120 glazbenih sastava.

Bilo je predviđeno da će se sakupiti oko 200.000 gledalaca, ali je odaziv premašio tu cifru. Više od 100 tisuća mladih ostalo je izvan prostora jer nisu imali mjesta za ulaz.

 

Policija je blokirala svaki promet u krugu od 50 km oko mjesta.Organizator, 25-godišnji Michael Lang, možda je i mislio nešto zaraditi, no vidjevši koliko ljudi pristiže i kakve se sve poteškoće mogu proizvesti proglašava festival besplatnim iako je ulaznica na početku bila 8 dolara na dan.

Woodstock nije bio puki rock festival kakvih je tog ljeta bilo diljem Amerike: tamo se odlazilo iz uvjerenja i iz protesta. I to u velikom broju. Morala je reagirati i vojska osiguravajući prolaz znatiželjnima, ali i prijevoz sudionika helikopterima do bine, nužnu medicinsku pomoć te hranu i vodu. No, ukupno gledajući, strahu nije bilo mjesta, Woodstock naciji je jedino "prijetio" oblak dima marihuane brojnih sudionika te kiša. U tolikoj gomili bilo je sasvim jasno kako je sigurnost ugrožena: ondje je bilo nekoliko stotina tisuća ljudi, vjerojatno i cijeli milijun, tri dana glazbe, ljubavi, mira i seksa na otvorenom, a sve bez ijednog ozbiljnijeg incidenta. Nikad se ništa sličnog nije dogodilo u povijesti čovječanstva. Samo pet osoba je umrlo (troje od predoziranja, jedna od puknuća slijepog crijeva dok je jednog usnulog tinejdžera pregazio traktor), ali su tijekom tri dana rođene tri bebe. Tu se dogodio vrhunac zanosa i prosvjeda cijele jedne generacije...

Joe Cocker danas:

i na koncertu na Woodstocku:

Pozornicama Woodstocka prodefilirali su mnogi slavni i nepoznati glazbenici i pjevači od Joe Cookera, Janis Joplin, , a zanimljivost je da je to bio debi Jimi Hendrixa, koji je nastupio posljednji.

Janis Joplin:lKako je poznato, Hendrix je danas No1 među svjetskih majstora gitare.

Jimmi Hendrix na Woodstocku:

Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan slavlja - 18. kolovoz 1969., 8. 30 ujutro. Dva sata kasnije nadahnuto je odsvirao američku himnu pred (preostalih) 40. 000 najizdržljivijih: sve što se kasnije događalo ostalo je u velikoj sjeni Woodstocka...