WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Najšokantniji i najbizarniji događaji na HR pop-rock sceni

16.09.2012

Dnevni tisak je prepun šokantnih, bizarnih scena na svjetskoj glazbenoj sceni. Prvi šokantni primjeri brutalnosti na svjetskim pozornicama bio je šezdesetih godina kada su na pozornici glazbenici sastava "The Who" u tijeku koncerta porazbijali najprije gitare, potom mikrofone a da bi završili sa pojačalima, opremom i rasvjetom. I neki domaći sastavi su kopirali Whoovce sa razbijanjem instrumenata koje su teško skupili. Međutim, njihov poriv za tim divljačkim postupcima nije bio iste naravi kao kod slavnog benda, već zato što nisu imali dovoljno repertoara za "odsvirati" cijeli koncert. To su na sreću bili anonimusi koji su "plesali samo za 1 noć". Velikim HR bendovima takve stvari nisu padale na pamet. Nije Pete Townsend ali i ova "manekenka" uništava akustaru:

Ipak, na HR glazbenoj sceni desile su se bizarije koje nisu imale blage veze sa glazbom niti sa zdravom pameti. Vjerojatno su to izveli u nedostatka inspiracije, glazbenog znanja ili pomanjkanja publike. Ovdje ću spomenuti neke "najsočnije"

  • Na internetu objavljena privatna pornografska snimka Severine.
  • Ivica Kečer, poznatiji kao Satan Panonski, na jednom je nastupu s grupom Pogreb svoje tijelo izrezao komadićima stakla boce koju je razbio o vlastitu glavu, pa je sve bilo puno krvi (Kečer je dobar dio života prije pogibije proveo na psihijatriji).
  • Na koncertu grupe Laufer u Jabuci već nakon druge pjesme Urban je u žaru pjevanja razbio flašu o glavu, nakon čega je odvezen na hitnu pomoć; koncert nije održan.
  • Pjevač grupe Termiti Predrag Kraljević Kralj na prvom se većem koncertu benda u Rijeci potpuno izrezao žiletom po tijelu.
  • Tijekom nastupa KUD Idijota u SKUC-u pjevač grupe Tusta naprasno prekida koncert kako bi opomenuo redara da ne dira publiku koja želi izvoditi stage diving te postaje heroj publike.
  • Siniša Vuco osnovao je band Klanje ljudi, s kojim je pokušao nastupiti na kaštelanskom groblju.
  • Let 3 uglavnom stalno šokira svojim nastupima (perje na publiku, javno strijeljanje na Trgu bana Jelačića, podizanje spomenika Babin kurac), što su napravili i na ovogodišnjoj proslavi 25. Ri rocka, kada je uz višetjednu najavu senzacionalnog ispaljivanja frontmana iz topa Prlja stvarno ispaljen iz topa ravno u publiku. No u pitanju je bila krpena lutka.
  • Davor Gobac ošamario je rock kritičara Ilka Čulića zbog loše recenzije posljednjeg albuma grupe Psihomodo Pop. Čulić je odmah podigao tužbu.
  • Usred nastupa grupe Hard Time u SKUC-u, iznerviran stalnim pljuvanjem nekog rokera iz publike, frontmen grupe Pišta baca sa sebe gitaru i naglavačke se strmoglavljuje na nesretnika u publici.
  • Za svoj prvi nastup u Zagrebu Page i Plant poželjeli da im predgrupa budu Gazde. Završili su kao predgrupa koju se nije čulo od zvižduka i negodovanja publike.
  • Reper El Bahattee na pozornicu Porina u izravnom televizijskom prijenosu izlazi s američkom zastavom preko koje velikim crnim slovima piše “Jedite kurac”, ne bi li na taj način izrazio svoje neslaganje s američkim napadom na Irak. El Bahatteeju i ostatku benda do kraja života zabranjen je ulazak u SAD (toliko o poznatoj američkoj demokraciji i slobodi govora).
  • Potkraj 70-ih, u prvim godinama novog vala i svakodnevnog tulumarenja, tadašnji pjevač Prljavog kazališta Davorin Bogović zaspao je za mikrofonom na pozornici na samom početku koncerta.
  • Pjevač grupe Parni valjak Aki Rahimovski u prometnoj nesreći pregazio neopreznog pješaka. Aki se nekoliko tjedana liječio od šoka.
  • Riječka grupa Grč (poznata po pjevaču Zoffu koji uvijek nastupa s golemom dželatskom sjekirom gol do pasa i razmazan krvlju) u Kulušiću nastupa s odrubljenom telećom glavom koju postavlja nasred pozornice. Zof je navodno popio dva decilitra vlastite krvi...