WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Najskuplja trzalica

08.08.2012

Pita li vas netko od kojeg se materijala prave trzalice za gitaru, prvo što će vam pasti na pamet je plastika.

Oni upućeniji sjetit će se da postoje metalne, drvene i staklene trzalice, no malo tko će dati točan odgovor na pitanje od kojeg se materijala prave najskuplje trzalice na svijetu.

Mora da je u pitanju neka plemenita kovina, pretpostavit će mnogi očekujući da bi zlatne, srebrne ili platinaste trzalice mogle imati visoku cijenu. Kada doznaju da ni to nije točan odgovor, podići će ulog i reći da su najskuplje trzalice napravljene od dijamanata, kristala, dragog ili poludragog kamenja.

Najskuplje trzalice na svijetu proizvodi australska firma Starpics. Dolaze u paru, traju čitav životni vijek, ne troše se sviranjem, ne oštećuju žice ni gitaru, jedinstvene su po boji i uzorku, a imaju i jamstveni rok od 30 dana. Cijena im je 5.000 australskih dolara (oko 27.000 kuna) i posve je opravdano zapitati se zašto su tako posebne.

Njihova posebnost krije se u činjenici što su napravljene od meteorita. I to ne bilo kakvog, već Gibeon meteorita starog 4 milijarde godina koji se u pradavna vremena prizemljio u blizini istoimenog grada u Namibiji, a otkriven je 1838. godine. Iako je eksploatacija ovog ogromnog čuda u samom startu bila zabranjena, gotovo jednakom brzinom nestalo je 25 tona materijala. Meteorit iz Gibeona i danas je prisutan na tržištu gdje predstavlja većinu ponude svih meteorita.

Ako jedna trzalica traje cijeli život, zašto dolaze u paru i tko ih kupuje izuzev ljubitelja unikatnih Widmanstättenovih uzoraka? Najpoznatiji kupac je Rick Nielsen, osebujni gitarist rock benda Cheap Trick, općenito poznat po ljubavi prema trzalicama.

Svoje trzalice sam kreira, na svakom nastupu u 17 pjesama promijeni 16 gitara (najčuvenija je ona s 5 vratova) i pobaca oko 500 trzalica u publiku kao da mrvicama hrani golubove u parku. Nije poznato ima li među bačenim trzalicama ovih najskupljih, no eventualnog nalaznika jedne takve zasigurno veseli podatak da će Gibeon trzalica nadživjeti i njega i čitavu civilizaciju.

***Izvor