WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Najskuplja gitara na svijetu

08.08.2012

Danas na tržištu rijetkih gitara, gitara na kojima su svirali najslavniji gitaristi, gitara koje su se proizvodile početkom stoljeće u par komada, postoje raritetni primjerci koji imaju kolekcionarske vrijednosti koje dostižu čitavo bogatstvo.

Tako je npr: u Londonu izložena na prodaju gitara Jimi Hendrixa. legendarni Fender Stratocaster okrenutih žica naopačke.U stvari Stratocaster je bio tijelo "right hand" a vrat "lefthand"

. Gitaru je Hendrix svirao na Miami Pop Festivalu 1968, te je u tijeku koncerta zapallio na pozornici. Gitara nije izgorjela do kraja već ju je takvu Jimi poklonio Franku Zappi. Zappa ju je obnovio, svirao dugo na njoj, te je poklonio sinu Dweezilu koji na njoj svira i danas. Gitara će na aukciji neupitno postići astronomsku cijenu jer ju je Dweezil odlučio postaviti na aukciju sa početnom cijenom od 400.000 GBP (Britanskih Funti), preračunato u Kune otprilike 4 milijuna Kuna.. Koliko će tek njena vrijednost doseći na aukciji, može se samo pretpostavljati.

Dweezilu je jedan kolekcionar iz Las Vegasa navodno ponudio pola miliona dolara, ali mlađi je Zappa odbio prodati, vjerujući da može dobiti više.

Do danas je rekordna cijena gitare bila gitara Erica Claptona, prodana za 470.000 $.

Ustvari, trebamo razlikovati aukcijske prodaje kada cijene dostižu irealne iznose i vintage prodaje kad je cijena zaista rijedak primjerak.

Na aukcijama je "Black Beauty" Les paul Gibson Erica Claptona, prodana za 950.000 $.što se smatra gornjom granicom cijene koju je ikada dostigla neka električna gitara.