WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Marshall pojačala

14.09.2012

Jedan od najvećih i najpoznatijih brandova u proizvodnji pojačala. Marshall. Britanska kompanija za proizvodnju i distribuciju glazbenih pojačala specijalno za glazbene namjene. Osnivač kompanije je Jim Marshall u Bletchleyu, Milton Keynes England. U početku je to bila tvornica za proizvodnju bubnjeva i slušalica, a tek 1962 počinje se sa proizvodnjom pojačala za glazbenu industriju.

 Najpoznatije ime u svijetu kvalitetnih pojačala, poznato po specifičnom "crunch" soundu. Ujedno je i naprodavaniji brand svih vremena poslije Fendera. Pretežno koriste cijevni sistem, iako proizvode i jeftinije tranzistorske modele kao i hibridne (kombinacija tranzistora i lampi)

U ovoj su se skromnoj kući 1962 počela proizvoditei Marshall pojačala. Danas je tu smješten brijaći salon za muškarce. Poslije uspješne karijere bubnjara i učitelja bubnjara, Jim Marshall 1962 osniva malu tvrtku za proizvodnju pojačala za glazbenike u Hanwelu (London). U njegov mali dućan dolaze kasnije poznati glazbenici (Ritchie Blackmore, Pete Townshend) koji su razgledavali opremu za bubnjare i raspitivali su se zašto Jim ne otvori dućan sa opremom za glazbenike, posebno za gitariste. 

            U ovoj su se skromnoj kući 1962 počela proizvoditei Marshall pojačala. Danas je tu smješten brijaći salon za muškarce. Poslije uspješne karijere bubnjara i učitelja bubnjara, Jim Marshall 1962 osniva malu tvrtku za proizvodnju pojačala za glazbenike u Hanwelu (London) 

 U njegov mali dućan dolaze kasnije poznati glazbenici (Ritchie Blackmore, Pete Townshend) koji su razgledavali opremu za bubnjare i raspitivali su se zašto Jim ne otvori dućan sa opremom za glazbenike, posebno za gitariste.    

Na njihov prijedlog Marshall počinje sa proizvodnjom gitarističkih i bas pojačala koja su se dotad uvozila iz USA (Fender, Peawey)koja su bila vrlo popularna u Evropi ali dosta skuplja od uvoznih.   

Nakon toga Jim Marshall nastoji proizvesti po cijeni konkurentska pojačala, ali je bio ograničen jer su mu troškovi proizvodnje bili veći od prodajne cijene pojačala.

Traži pomoć od Ken Brana servisera svoje tvrtke i tehničkog urednika EMI recordsa. Od njega je tražio savjet kako napraviti pojačalo koje bi zvučalo poput Fender Bassmana koji ima zvučnu kutiju sa 4x10" zvučnicima. Nakon čak 6 prototipa modela proizveden je model sa "Marshall Soundom"

Model je kopiran što se tiče sheme po Fenderovom modelu sa Američkim vojnim 5881 cijevima u napajanju i 6L6 lampama u pojačanju. Pojačalo je moglo dati samo 50W RMS , ali sustav zvučnika na izlazu mogao je dati samo 15W. Fender Bassman je bio kombo izvedbe dok Jim odlučio svoj Marshall izvesti u kabinet izvedbi.

Američke lampe Jim je zamijenio sa Evropskim ECC83 u pretpojačalu. Novo pojačalo imalo je mnogo više gaina u overdriveu, te je isticalo treble frekvencije.

Nazvano je JTM 45,  koje je ujedno bilo prvo Marshall pojačalo.