WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Jurica Pađen

20.09.2012

Jurica Pađen (3. veljače 1955.) hrvatski je glazbenik. Rođen je u Zagrebu, gdje odrasta na temeljima glazbe "The Beatlesa" koji ga i motiviraju za upis u glazbenu školu. Upisao je klasičnu gitaru, a već nakon niže glazbene škole počinje svirati i skladati svoje prve rock pjesme. Nakon završene glazbene škole, priključuje se "Grupi 220", koja se kasnije transformira u "Parni valjak", i s njom ostaje 3 godine.

Godine 1978. osniva grupu "Aerodrom" s kojom snima 5 studijskih albuma, a 1987. prelazi u "Azru" i s njom ostaje 3 godine. U međuvremenu je svirao i po bivšem SSSR-u odakle nosi u sebi neke nove utjecaje na svoju buduću glazbu koju će raditi.

 

Zajedno s Tomislavom Šojatom 1994. osniva "Pađen band". Snimaju 3 studijska albuma te "Greatest hits" i jedan album za vanjsko tržište. Zajedno su ponovo okupili sastav "Aerodrom" 2001. godine, te snimaju i 13. prosinca 2001. objavljuju album "Na travi" u izdanju Croatia recordsa pod etiketom Master musica.

 

Godine 2007. objavljuju album pod nazivom "Rock @ Roll", ukupno jedanaesti album zagrebačkog rock sastava “Aerodrom”.

Jurica je poznat kao vrlo traženi gostujući studijski glazbenik mnogim hrvatskim glazbenicima, a najzapaženiji je ipak kao autor mnogih hit pjesama drugih izvođača, što dokazuje i njegovo pojavljivanje na više od 30 albuma.

Bio je članom glazbenih sastava:
Grupa 220
Parni valjak
Aerodrom - osnivač grupe 1978. godine
Azra
Pađen band
4 asa