WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Joe Satriani

08.08.2012

Američki rok gitarista i učitelj gitare, rođen je 1956 godine u Westburryju, država New York. nadimak mu je "Satch" Zanimanje za sviranje gitare počelo mu je još kao osmoškolcu sa 14 godina. Prvi glazbeni debi ima 1086 godine sa albumom "Not of This Earth". Tim albumom otvara vrata svijeta glazbe u instrumentalnom, rock i pop smislu. Veliki idoli i glazbena inspiracija na početku karijere su mu Jimi hendrix, Jimmy Page i Jeff Beck. Kombinacijom njihovih stilova i stvara poseban blues-rock sound na gitari koju vježba do savršenstva.

 

Poseban mu je stil sviranja takozvani "tapping", a to je dodirivanje žica u poljima prstima bez korištenja druge ruke.

Fan je Ibanez gitare pa mu tvrtka izdaje gitaru sa njegovim potpisom (Signature) 1990 godine. Gitara ima natpis "Ibanez - Joe Satriani series, a Tvrtka koja proizvodi pojačala "Peavey, svoj model JS X naziva njegovim imenom

Godine 1988. Mick Jagger ga angažira kao glavnog gitaristu na svojoj prvoj solo turneji. Satriani svojom izuzetnom tehnikom privlači pažnju sastava Deep Purple, te 1994. godine postaje njihov prvi gitarist na turneji po Europi i Japanu Satriani je također svirao sa mnogim svjetskim gitaristima, a 1996. godine osniva projekt G3 gdje s njim zajedno sviraju mnogi glazbenici kao što su Steve Vai, John Petrucci, Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, Robert Fripp i drugi.

Album "Not of This Earth" koji je prvi objavio,izdala je njegova vlastita diskografska kuća "Rubina" koju je nazvao po supruzi. a na njemu je bilo svega 5 pjesama.. Album je objavljen zaslugom Sevea Vaia, koji je propagirao Joea kao velikog gitaristu. satriani je cijeli projekt oko izdavanja albuma financirao samostalno i to na kredit.

Godinu dana nakon prvog albuma, izdaje novi pod nazivom "Surfing with the Alien". Album je zabilježen kao vrlo usspješan i komercijaliziran u preko milijun kopija.Satriani dolazi na naslovnice velikih glazbenih i drugih magazina ('Guitar Player' ,'Musician' ,'Guitar World' i drugi.). Taj album je bio njegova prekretnica u kojem se vidi njegov glazbeni talent.

Mick Jagger ga godine 1988. angažira za prvog gitaristu na svojoj prvoj solo turneji po Australiji i Novom Zelandu. Iste godine izdaje uživo 'mini-disc' Dreaming No. 11 sa četiri pjesme. Skladba "The Crush of Love" jedini je studijski snimak na albumu, ostale tri pjesme, snimljene su za vrijeme turneje Surfing with the Alien. Album postiže zlatnu nakladu i donosi Satrianiu drugu nominaciju za nagradu Grammy. Godine 1989.

Godine 1992. slijedi album The Extremist. Satriani je u dvije godine pauze intenzivno snimao i skladao. Album po izlasku ostvaruje tržišni uspjeh i privlači veliku pažnju kritičara. Postiže zlatnu nakladu, dolazi na #24 Billboardove top ljestvice i nominiran je za nagradu "Grammy". Na radio stanicama se počinju vrtjeti pjesme poput ,"Summer Song" ,"Cryin", "Friends" i postaju regionalni hitovi. Skladbu "Summer Song", Sony koristi u reklami za 'Walkman', a "Speed Of Light" pojavljuje se u filmu Super Mario Bros. 1993. godine postaje član sastava Deep Purple, a sljedeće 1994. svira s njima na turneji po Japanu.

Diskografija:

1986.  Not of This Earth
1987.  Surfing with the Alien
1988.  Dreaming #11
1989.  Flying in a Blue Dream
1992.  The Extremist
1993.  The Beautiful Guitar
1993.  Time Machine
1995.  Joe Satriani
1998.  Crystal Planet
2000.  Engines of Creation
2000.  Additional Creations
2001.  Live in San Francisco
2002.  Strange Beautiful Music
2003.  The Electric Joe Satriani: An Anthology
2004.  Is There Love in Space?
2006.  Super Colossal
2006.  Satriani Live!
2008.  Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock