WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


James Burton

12.07.2012

James Burton, rođen1939 godine u Louisiani, američki je gitarist. Član Rock and Roll Hall of Fame od 2001 godine.Kritičar Mark Demming naapisao je slijedeće: "Burtomn jenajbolji gitarist koji je ikada dotakao fretboard na gitari. Zbog svoje isključive ljubavi prema Fender telecaster gitari. Zbog toga je u glazbenim krugovima prozvan:

"Master of Telecaster".

Osim Telecastera, omiljena mu je bila gitara Dobro style 37 tenor guitar. Gitara iz Gibsonove produkcije, malo neobična oblika i konstrukcije.

U stvari to je gitara sa drugačije formiranim rezonatorom . Ustvari, gitaru je konstruirala i proizvela Dobro Manufacturing Company.

Brand "Dobro" koristi se kasnije i na drugim instrumentima, kao na steel električnim gitarama i solid body gitarama, te na tzv: Safari resonator mandolins.

Njegova omiljena Fender Telecaster gitara bila je tip "1969 Paisley Red Fender Telecaster"

Nakon 1950 godine, Burton snima i nastupa sa brojnim umjetnicima: Bob Luman, Dale Hawkins, Ricky Nelson, Elvis Presley, Johnny Cash, Merle Haggard, Glen Campbell, John Denver, Gram Parsons, Emmylou Harris, Jerry Lee Lewis, Claude King, Elvis Costello, Joe Osborn, Roy Orbison, Joni Mitchell, Vince Gill, Suzi Quatroi Allen "Puddler" Harris.

U čast njemu mi njegovom bogatom glazbenom opusu, građani grada Shreveporta na centralnom trgu podižu mu statuu.