WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Ibanez gitare

28.06.2012

Poznati japanski brand popularan naročito među mlađim naraštajima i za određene tipove glazbe.

Karakterističnog izgleda, sa tankim vratovima, specifičnim električnim i elektronskim dijelovima.

Tvrtka osnovana 1957 u Japanu od osnivača Hoshina Gakkija. Prva marka koja je svoje značajnije mjesto izvan države našla u USA.

Tvrtka vlasnika Hoshina Gakkija, počela je s radom još 1908 ali kao tvrtka za prodaju gitara i drugih žičanih instrumenata.

Sve do 1929 gitare proizvedene u tvornici Hoshina Gakkija nisu nosile ime "Ibanez".  To ime je nastalo tek 1929 kad je Gakki počeo uvoziti šapanjolske klasične gitare iz Španjolske od proizvođača Salvadora Ibaneza.

U Španjolskom građanskom ratu tvornica vlasnika Ibaneza je spaljena, a Hoshino Gakki, kupuje tvornice, i počinje proizvodnju pod tim nazivom.

Isprva su se te gitare zvale Salvador Ibanez, dok se kasnije prodaju kao "Ibanez"

U Japanu su postojale i manje značajne tvrtke za proizvodnju glazbala kao Teisco i FujiGen. Sredinom 60 godina prošlog stoljeća, te tvtrke se zatvaraju a Hoshino Gakki, na njima i u njihovim tvornicama počinje proizvodnjom Ibanez akustičnih i električnih gitara sa modelima koje postoje i danas.

S obzirom da je Ibanez brand do tada bio relativno nepoznat, tvornica počinje sa izdavanjem Ibanez modela koje sliče Gibsonu, Rickenbackeru i Fenderu.

 

Zbog toga ih te tvrtke tuže zbog plagijata, te se tvrtka okreće proizvodnji vlastito dizaj niranih modela Ibanez gitara.

Tada nastaju najpoznatiji Ibanezovi modeli koji nisu sličili navedenim kopijama, već su dobili specifične oblike kakvi i danas postoje.

Nastaju modeli Ibanez JEM, kao i Ibanez Universe. Ti modeli postaju planetarno popularni suradnjom tvrtke sa Steviem Vaiem iz sastava Frank Zappa.

Najveće uspjehe u prodaji Ibanez modela ima svakako RG modeli u više varijanti..

Oznaka RG potječe od ranije izdatog modela Roadstar (Roadstar Guitar)

Danas se brand Ibanez proizvodi u mnogo varijanti od kojih ću spomenuti samo najznačajnije:

- S modeli nisu zabilježili neki značajniji uspjeh zbog konfiguracije tijela, ali treba je napomenuti jer ima jedan model potpisan od sastava Dragon Force 

 

- S-S modeli plutajućeg tremola poznatiji kao S-Prestige model.

- RT serija stratolikog oblika i prvi model koji uvodi 24 praga na vratu.

- RX model sa 22 praga, obustavljen 1998 godine.