WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Grupa The Mladi

27.08.2012

Vjerujem da mnogi od vas nikad nisu čuli za ovu grupu, ali meni je posebno draga. Neki koji budu čitali ovaj post sjetit će se te grupe.

Grupa je osnovana 1968 u Trnovcu. sastavljena od raznih profila glazbenika i "glazbenika". Ipak u to doba procvata VIS-ova (Vokalno instrumentalni sastavi), kad je svako selo imalo svoj band. nije bila mala stvar stati na binu pred prepunu salu.

Problem su tada bili instrumenti jer nije bila situacija kao danas. Instrumenti su se mogli kupiti jedino u inozemstvu, ali tu je onda bila zapreka carina, porezi  i ostali nameti.

Grupa "The Mladis" nastupala je uglavnom po lokalnim "gažama" natjecanjima lokalnih "Prvih mikrofona", "Prvi glas toga ili onoga" i što ja znam kako su se ta natjecanja sve zvala. Nastupi su na seoskim i lokalnim nivoima ispunjavali tadašnje "Domove kulture", "Vatrogasne domove" ili koncerte na otvorenoj sceni.

Repertoar je uglavno bio "Home made music", odnosno skidano po sluhu ili po nekim notama koje smo uspjeli dobiti. Članove banda navesti ću po nadimcima bez pravih imena, ali ako netko od njih to pročita znat će o kome je riječ.

- "Mimi"     gitara

- "Kmica"  bubnjevi

- "Braco"  harmonika i klavijature, vokal

- "Dado"  truba, vokal

- "Ivek" klarinet i sax

- "Mico" bas i vokal

Mjesto za vježbanje bila je obična štala iz koje smo teške muke nagovorili vlasnika da doslovno iseli kravu van "pod hitno". Štala je renovirana vlastitim sredstvima i radnom snagom.

Danas je u toj "štali" renomirani frizerski salon.

Još jedan raritet o kojem danas nije zamislivo se niti šaliti a kamo ozbiljno govoriti. Kompletna oprema se na "gaže" prevozila na biciklima, nekada u Čakovec, nekada u Ludbreg a bliže lokacije su bile čisto normalna pojava.

Omiljeni repertoar bile su domaće stvari uglavnom sa Festivala, a od stranih "Delilah", "Congratulations", "Besa me mucho", "Spanish Eyes"

Instrumental "Spanish fly", Netreba spominjati da u ono vrijeme nije bilo ni "Play backa" ni elektronike, ni CD ni računala. Sve je išlo "live", tako da je onaj tko se imalo kužio u glazbu, mogao je čuti svaki krivo "zagrebani" akord.

Šteta što iz toga doba nema nijedne slike. Nije da nije bilo fotoaparata nego smo svi mislili da to nikad neće nikome trebati.

Grupa je trajala do 1972, i osipavala se kako je koji od članova stao "na ludi kamen".

Teško za vjerovati, grupa se samofinancirala iz svirke. Tako se na 2 svadbe za 3 noći mogla zaraditi radnička plaća.

Neka se to malo usporedi sa današnjim vremenima.