WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Gitara za početnika

22.03.2013

Kako bi Vam olakšali kupnju gitare za početnike probat ćemo Vam olakšati odabir koju veličinu gitare, koju gitaru, da li klasičnu, akustičnu ili električnu odabrati za početnika i kakve su razlike.

Koja je najbolja veličina gitare za dijete? Pogledajte semu veličina gitara za određeni uzrast.

 

 

Ukoliko imate mogućnost isprobati gitaru, uvijek isprobajte najveći model na kojem dijete (učenik) može bez problema odsvirati G akord bez da dira otvorene žice lijevom rukom. Bitno je da učenik vidi kamo stavlja lijevu ruku bez da mora naginjati gitaru. Ukoliko ne možete isprobati različite veličine gitare možda će vam ovo pomoći.

Ako je dijete staro od 4-6 godina i visoko do 120 cm, potrebna mu je 1/4 veličina gitare. Ukoliko je dijete staro od 7 do 8 godina i visoko od 120 do 163 cm onda mu je potrebna polovinka. Za uzrast od 9 do 11 godina djetetu je potrebna gitara 3/4 veličine, a za starije od 12 godina bira se 4/4 gitara.

Koja je razlika između klasične, akustične i električne gitare?

Klasična gitara ima najlonske žice i širi vrat što sviraču pomaže kod sviranja prstima. U pravilu nemaju držač remena i pickguard (zaštitu) ispod zvučnice koja je najčešće ukrašena grafikom. Klasične gitare se koriste za sviranje klasične glazbe, flamenca ili folk glazbe (ne one na koju mislite :-)). Imaju topli zvuk. Ne preporuča se stavljati metalne žice na klasičnu gitaru jer nema šipku u vratu pa bi zbog tenzije moglo doći do vijanja vrata.

Akustična gitara ima metalne žice i uži vrat nego klasična gitara. One u pravilu imaju držač remena ugrađeni na gitaru i zaštitu izpod rezonantne rupe te daju čišći i svjetliji zvuk nego klasične gitare. Koriste se za sviranje country, folk, rock i ostalih vrsta glazbe. Postoje još i elektro-akustične gitare koje imaju ugrađeni pickup koji pojačava zvuk potem pojačala za akustičnu gitaru.

Električne gitare imaju šuplje tijelo ili tijelo od punog drva i dolaze u različitim oblicima i stilovima. Za njih je potrebno pojačalo kako bi se prenosio zvuk. Dolaze sa držačom remena na obje strane tijela. Također imaju zasebnu kontrolu glasnoće i kontrolu tona kao i druge kontrole kao što su sklopka za odabir pickupova. Za električne gitare postoji hrpa opcija kao i efekata da bi se dobio raznoliki zvuk.

I što je na kraju bolje za početnika?

Početnik može početi s klasičnom, akustičnom ili električnom gitarom. Za svaku postoje prednosti i mane i učenik bi sam morao odlučiti što njemu najbolje odgovara, kakvu glazbu želi svirati i što mu odgovara.

Predosti klasične gitare:

Najlonske žice su jednostavnije za svirati, nježnije su za prste i nije potrebno pojačalo što omogućuje sviranje gitare bilo gdje i bilo kad.

Mane klasične gitare:

Vrat je širi pa je početnicima s malim prstima teže loviti neke akorde. Nježni zvuk klasične gitare ne uklapa se u sve glazbene stilove, pa učenici gube motivaciju za sviranje popularne muzike.

Prednosti akustične gitare:

Vrat je uži nego na klasičnoj gitari pa je mali rukama jednostavnije za svirati. Zvuk akustične gitare bolje se uklapa u popularne stilove glazbe pa to pomaže učenicima da dobi motivaciju za sviranje. Nije potrebno pojačalo za sviranje.

Kako bi olakšali sviranje, na akustičnu gitaru se mogu staviti najlonske žice dok učenik još uči. Ako se odlučite za tu soluciju pazite da odaberete žice sa kuglicama na kraju (ball end).

Mane akustične gitare:

Metalne žice su teže za sviranje, a to uzrokuje odustajanje kod nekih učenika. No bol u vršcima prsti brzo nestaje i tek onda počinje užitak sviranja.

Prednosti električne gitare:

Premda kruži mišljenje da električne gitare nisu za početnika, nema pravog razloga zašto početnik ne bi mogao početi sa električnom gitarom. Ustvari to može biti čak i motivirajuće za učenike koji žele svirati rock ili country glazbu. Žice na električnoj gitari su bliže vratu što omogućava lakše sviranje. Ako početnik ima pojačalo koje ima izlaz za slušalice može vježbati u totalnoj tišini, a da ne smeta nekome. To može biti prednost za manje stambene prostore tako što učenik može vježbati bez da se srami svojih greški.

Mane električne gitare:

Za električnu gitaru je potrebno pojačalo što u početku ispada skuplje nego sviranje akustične ili klasične gitare. Ukoliko učenik preferira akustičnu glazbu, s električnom gitarom neće dobiti željeni zvuk što može uzrokovati gubitak motivacije.

I premda ovaj tekst zvuči malo strašno na kraju te vjerojatno imate još bezbroj pitanja sviranje nije toliko teško da se bi dalo naučiti. U Music Centru imamo najveći izbor gitara, bilo klasičnih, akustičnih i električnih u svim cjenovnim rangovima, a ako imate još kakva pitanja slobodno nas kontaktirate putem e-maila ili telefona ili nas posjetite u našim poslovnicama.