WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Gibson i egzotična drva dali je gotovo?

12.10.2012

Ljubitelji LP Gibson gitara znaju da se legendarne gitare u Gibson korporaciji u Kalamazoo Kalifornija USA rade isključivo od egzotičnog drva i to iz mahagonija.

Međutim, tome je izgleda došao kraj. Udruge  za zaštitu prirode i borbu za očuvanje prirode u tropskim krajevima odakle se uvoze egzote, smatraju da je egzistencija tih vrsta drveta ugrožen i da treba spriječiti pod svaku cijunu daljnju eksploataciju.

Svjetski poznati proizvođači gitara Gibson Guitar Corp. priznali su da su uvozom egzotičnih vrsta drveta prekršili američke ekološke zakone, a kako bi se iskupili za svoje grijehe, pristali su platiti 300.000 dolara kazne, odustali su od potraživanja 262.000 dolara vrijednog uvezenog drveta te će nacionalnoj organizaciji za očuvanje prirode uplatiti 50.000 dolara, a taj će novac biti iskorišten za promicanje očuvanja zaštićenih drvnih vrsta.

Američki državni odvjetnik Jerry Martin smatra da je dogovor između Gibsona i tužiteljstva pravedan jer su proizvođači gitara ozbiljno kažnjeni, ali im je i dalje dopušteno baviti se proizvodnjom gitara.

– Na nagodbu s tužiteljstvom odlučili smo se jer bi nas dokazivanje i objašnjavanje naše strane priče stajalo milijune dolara i trajalo bi jako dugo, a ovako se odmah možemo vratiti svom poslu – objasnio je predsjednik uprave Gibsona Henry Juszkiewicz.