WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Elektroni

28.07.2012

Elektroni su osnovani 1961. godine u Karlovcu. Sastav su osnovala šestorica tinejdžera između šesnaest i osamnaest godina, a to su Jurica Grosinger (solo gitara), Ivica Bičanić (bas gitara), Branko Spudić (bubnjevi), Miro Stern (ritam gitara), Marijan Klobučar (ritam gitara), Božidar Boček (klavijature, melodika). Tijekom glazbene karijere kroz sastav su prošli brojni glazbenici, među kojima su i dvojica pjevača, njihov sugrađanin Mirko Novosel (1947.) i Kristal Silvijo Vedrina (1944.-1981.) iz Zagreba, te Marijan Banić (1947.) koji je svirao harmoniku i melodiku.

 

U proljeće 1968. godine nastupaju kao kvartet u postavi; Jurica Grosinger, Marijan Janjac (1947.) na bubnjevima, Vatroslav Slavnić (1947.) bas gitara i Boris Borošić (1953.) ritam gitara, te za Jugoton snimaju vokalni EP s kojeg se izdvaja skladba Vatroslava Slavnića "Srna". Nakon toga u sastav dolazi petnaestogodišnji Darko Domjan (1953.), koji je postao velika estradna zvijezda sedamdesetih i osmadesetih, te se u Elektronima kao trombonist, basist i pjevač zahtjevnih R&B naslova zadržao do 1970. godine.

Detalji karlovca i Elektroni Background:

U svojoj glazbenoj karijeri koja je trajala gotovo dvanaest godina ostavili su iza sebe jedan snimljeni EP, tridesetak radijskih i demo snimaka (od čega je osamnaest instrumentala), te dvije televizijske snimke.

Nemaju velike diskografske uspjehe, ali sam ih naveo kao glazbenike moje mladosti, pošto sam kao dječak od 15 godina prisustvovao njihovim plesnjacima u Hrvatskom domu u Karlovcu.

Jedan od njihovih hitova "Srna" iz 1963