WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


The Eagles

18.07.2012

Američka rock grupa, osnovana 1970 godine. Nisu izdali mnogo albuma i singlova ali svi su ima bili vrlo visoko rangirani na listama. Njihovi albumi "Their Greatest Hits 1971-1975" i "Hotel California", dospjela su među deset naprodavanijih glazbenih albuma svih vremena.

Grupa je prodala preko 100 milijuna kopija svojih singlova i albuma.

Grupu su u Kaliforniji osnovala 4 glazbenika koji su u potrazi za glazbom, došla iz unutrašnjosti SAD. Bas gitarista Randy Meisner, Bernie Leadon, Don Henley, i Glenn Frey. Oni nastupaju samostalno sa raznim grupama a 1971 dolaze na ideju o osnutku grupe. Imali su dovoljno iskustva i bili su uhodani, te sa menadžerom davidom Geffenom potpisuju ugovor o snimanju ploče za producentsku kuću "Asylum Records". Pao je dogovor da grupa uzme naziv "Eagles" (Orlovi), te da snimaju i nastupaju sa Country-rock stilom ("The Birds"). Tom stilu, dodali su malo žešći zvuk.

Ploču će snimiti 1972 u Velikoj Britaniji. Ploča je snimljena vrlo brzo, te je uskoro postala TOP 20. Nakon godinu dana od izdavanja postala je zlatna. Prije albuma snimili su single "Take It Easy", koji je došao do 12 mjesta Billboardove  ljestvica.

Pjesma je postala njihov "trade mark", te ju izvode kao uvodnu pjesmu na svakom svom koncertu.

Krajem 1972. i početkom 1973. godine "Eagles" su nastupali na brojnim koncertima kao predgrupa, a potom su se ponovo uputili preko Atlantika na snimanje drugog albuma. U "Islandovim" studijima u Londonu, ponovo pod producentskom palicom Glyna Johnsa, snimaju "Desperado", baziran na ikonografiji Divljeg zapada - omot albuma prikazivao je članove sastava kao kaubojsku bandu "Doolin-Dalton". Naslovna pjesma "Desperado", koja je vremenom također postala njihov standard i najpoznatija među jedanaest na albumu, nikada nije izdana kao singl. Zanimljivo je i da ju je, među ostalima, prepjevala i sama Linda Ronstadt.
Album se našao u prodaji 17. travnja 1973. Čak osam pjesama potpisuju Don Henley i John Frey, a po prvi put i Leadon pokazuje svoje umijeće na bendžu i mandolini. Skinuta su samo dva singla: "Outlaw Man" i "Tequila Sunrise", od kojih je ovaj potonji jedva ušao u "Top 40".

Nakon kratke turneje kojom su predstavljali "Desperado", grupa se uputila na snimanje novog LP-ja, no u londonskim studijima "Olympica" snimili su samo dvije pjesme: "You Never Cry Like A Lover" i "The Best Of My Love", a onda je između "Eaglesa" i producenta Glyna Johnsa došlo do raskola. Njihova želja i potreba da sviraju žešću rock glazbu sukobila se s Glynovim viđenjem country-rock sastava. Ostavši bez producenta, kvartet je početkom 1974. krenuo na kratku turneju koju je otvarao gitarist i pjevač Joe Walsh. Ta kombinacija dovela je do toga da su angažirali Walshovog producenta Billa Szymczyka, pa su mogli nastaviti snimanje započetog albuma. Ploča je dovršena u Los Angelesu, u studijima "Record Planta", a Szymczyk je sa sobom doveo i starog Leadonovog prijatelja, gitarista Dona Feldera, koji je dečke toliko impresionirao svirkom, da su ga pozvali da se pridruži bandu.
"On the border" je u trgovine stigao 22. ožujka, a do lipnja je LP ušao u "Top 10" i postao zlatan, čime je postao najprodavaniji album "Eaglesa" do tada. Prvi single "Already Gone" isti je mjesec ušao među 20 najslušanijih pjesama.
Drugi singl skinut s albuma bio je "James Dean", no pravi "bum" napravio je treći singl, izdan u studenom 1974. godine. "The Best Of My Love" priskrbio im je puno veći auditorij i nekoliko "Grammy" nominacija, a početkom sljedeće godine stigao je i na sam vrh pop ljestvice.

Najveći uspjeh u svakom slučaju im je "Hotel California" sa istoimenog albuma. Meni osobno, među 10 najboljih skladbi ikad izvedenih.

 

Diskografija:

 

Eagles (1972.)
Desperado (1973.)
On the Border (1974.)
One Of These Nights (1975.)
Hotel California (1976.)
Greatest Hits (1976.)
The Long Run (1979.)
Eagles Live (1980.)
Greatest Hits vol.II (1982.)
The Very Best Of The Eagles (1994.)
Hell Freezes Over (1994.)
Selected Works 1972-'99 (2000.)
Long Road Out Of Eden (2007.)