WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


The Doors

21.07.2012

The Doors američki je psihodelični rock sastav. Nastaju 1965., a prvi album izdaju 1967. godine. Glazba je mješavina bluesa, rocka i popa sve to u psihodeličnom stilu glazbe. - Psihodelični rock nastaje pod utjecajem droge i alkohola.Pod djelovanjem tih opijata, njihov realni i glazbeni svijet viđen je drugačijim načinom, otuda i takav stil.
Sve albume grupe "The Doors" izdala je izdavačka kuća "Electra", koja je osim Doorsa objavljivala radove sastava "MC 5", "The Stooges", "Television"... Za vrijeme Doorsa to je bila mala diskografska kuća, dok je danas "Electra" jedna od najbogatijih.

Osnivanje Doorsa počinje susretom tada dvojice petnaestogodišnjaka, Morrisona i Manzareka  1965 u Californiji. Morrison je Manzareku napomenuo da ima "u glavi" rock koncert, te mu otpjevao refren "Moonlight Drive". Osnivaju sastav a već 1967 izdaju prvi album "Light my fire". To je bio blues-rock stil koji oni nazivaju "Psyhodelic rock".

Album je postao No1 na bilboardovoj ljestvici i tamo ostaje punih mjesec dana. Oslanjajući se na psihodeličnom rocku, snimaju svoj najpopularniji album "Strange days". Još tamniju stranu tog novog vala ostvaruju novim albumom "Waiting For The Sun", posebno sa pjesmom sa tog albuma "Not To Touch The Earth".

1969. godine izlazi četvrti album The Soft Parade, koji nastavlja zvuk Waiting for the sun, premda krivnjom menadžera, koji su birali pjesme, nije doživio veliki uspjeh.

Također iste godine dogodio se zloglasni koncert u Miamiu, nakon kojeg je sastav (nakon još par koncerata), odlučio prekinuti turneje.

Osnivanje sastava The Doors počinje susretom između dva učenika, Jima Morrisona i Raya Manzareka u srpnju 1965. godine u filmskoj školi 'UCLA' iz Beach Californije. Morrison je rekao Manzareku da je napisao pjesmu (Morrison mu je rekao: "Zabilježio sam fantastičan rock and roll koncert koji se događa u mojoj glavi"), i na Manzarekovo ohrabrenje otpjevao mu je skladbu "Moonlight Drive". Impresioniran Morrisonovim tekstovima, Manzarek je predložio da formiraju sastav.
1967. godine sastav izdaje prvi album, The Doors, koji za Doorse ima karakterističan, blues-rock i psihodelični stil. Izdaju singl "Light my fire" (poslije "Break on through"), koji postaje #1 na billboardovoj Top ljestvici, i zadržava taj status puna četiri tjedna. 1968. mijenjaju zvuk na psihodeliju koja je izazvana metafizičkim vizijama Jima Morrisona, i snimaju svoj najkvalitetniji album , Strange Days. Poslije toga izdaju i Waiting For The Sun, treći album, koji opet mijenja zvuk na malo tamniju stranu, kao i pjesma #3, "Not To Touch The Earth".
1969. godine izlazi četvrti album The Soft Parade, koji nastavlja zvuk Waiting for the sun, premda krivnjom menadžera, koji su birali pjesme, nije doživio veliki uspjeh.

1970. godine posvećuju se studijskom radu i vraćaju se blues korijenima snimanjem albuma Morrison Hotel. 1971. godine Morrison snima svoj zadnji album L.A. Woman, na kojem je vokale snimao u WC-u. Tada, nakon završetka uvjetne kazne, seli se u Pariz sa svojom curom Pam Courson i menadžerom Billom Siddonsom na kraći odmor, gdje i umire.       

Pjevač Jim Morrison umire 1971. u Parizu. Nakon njegove smrti bend izdaje još tri albuma: An American Prayer, Other Voices i Full Circle. Gitarist Robby Krieger je pokušao napraviti projekt s Iggyjem Popom, pa se proširila glasina da će Iggy Pop biti novi pjevač Doorsa, međutim izgleda da je Iggy u to vrijeme bio previše navučen na heroin da bi bio sposoban nositi se s ulogom zamjene za Morrisona. Doorsi ponovno izdaju još jedan album s Morrisonom na vokalu, tako što su naknadno snimili muziku na njegove stare snimke recitiranja poezije sa zbirke "An American Prayer", te 1978. izlazi istoimeni album. Danas su Krieger i Manzarek zajedno sa Brett Scallionsom, bivšim pjevačem grupe The Fuel ponovno počeli svirati pjesme The Doorsa. Kako se bubnjar John Densmore nije slagao s tim da oni nastupaju pod imenom The Doors, sada Manzarek, Krieger i Scallions sviraju pod imenom Riders on the Storm. Osim što se protivio obnavljanju Doorsa, John Densmore je žestoki protivnik komercijalizacije rocka u smislu prodavanja skladbi za reklamne spotove velikih korporacija.

Diskografska izdanja:

The Doors
Strange Days
Waiting For The Sun
The Soft Parade
Morrison Hotel
Absolutely Live
L.A. Woman
The Doors in concert
Other Voices
Full Circle
An American Prayer

Neke naslovnice njihovih albuma: