WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Chuck Berry

08.07.2012

Svakako najveći rock umjetnik među crnim izvođačima. Rođen 1926 god u St. Louisu.

Utjelovitelj rock and rolla, iako ne i prvi začetnik. On je u taj glazbeni pravac unio život, i dve ono što rock svojim izvedbama donosi i govori. Profesionalno se glazbom počeo baviti tek 50-ih godina, a sve do tada bilo je onako za svoju dušu. Razlog nepojavljivanja na glazbenoj sceni je njegov razuzdani život (skitnja i krađe automobila) zbog kojih je jedan dio života proveo u zatvoru.

Nakon toga se smirio i krenuo u javne nastupe. Napisao je hit "Maybellene",  Hit je postao svjetski, te mu donio slavu i bogatstvo. Povremeno opet dolazi u sukob sa zakonom. Navodno se bavio sumnjivim poslovima sa "bijelim robljem" što mu nikad nije dokazano. Kasnije se saznalo da su to "bijelo roblje" zapravo bile njegove bezbrojne veze sa bijelim ženama koje je naprosto obožavao. Neki veliki glazbeni sastavi šezudesetih godina u svojem početku dok su bili još neafirmirani i gotovo nepoznati, svoje su glazbene početke ostavrivali su sa njegovim djelima (Beach Boys, The Beatles i drugi). Upravo su slavni Beatlesi na njihovom prvom većem gostovanju u Hamburgu izvodili glazbu Chuck Berryja. 

Rock and Roll stil glazbe se usavršava i daje potpuni stil (4/4 takt, gitarski rifovi i uvodi u skladbu) upravo su djelo Chuck Berrija.

1987 uvršten je u znameniti "Rock and Roll Hall of Fame"

Nastupa sa svojom legendarnom hollow body gitarom "Gibson Lucille

Njegovi najveći uspjesi u karijeri su "Rock and Roll Music", "Sweet Little Sixteen", "School Days", "Reelin' and Rockin'", "Johnny B. Goode" i još mnogi

 Predsjednik SADS Barrack Obama je veliki Fan Chuck Berryja, te je čest gost na njegovim koncerima. Iako u kasnim godinama (86 godina), Berry se još bavi glazbom i nastupi na koncertima.