WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


Black Sabbath

22.07.2012

Kao jedan od prvih bendova koji su istinski definirali heavy metal, Black Sabbath se s pravom smatraju djedom tog muzičkog pravca.

Originalna postava:

Ozzy Osbourne
Tony Iommi
Geezer Butler
Bill Ward

Sa svojim mračnim kompozicijama koje su zvučale kao da izviru iz samog pakla, Sabbath je uspio dignuti na noge kritičare i roditelje dok je u isto vrijeme nadahnuo cijelu generaciju muzičara sa svojim teškim rock gitarama i primjesom bluesa. Članovi Black Sabbatha odrasli su u istoj četvrti radničkog grada Astona kod Birminghama u Engleskoj, no njihovi odnosi u djetinjstvu su bili sve samo ne prijateljski. Mladog Johna Osbournea, poznatijeg pod imenom Ozzy Osbourne, često je terorizirao lokalni nasilnik Tony Iommi, dok je Terrence "Geezer" Butler bio društveni otpadnik s iznimnim interesom za crnu magiju i kultove.

Odrastajući, razvili su zajedničku ljubav prema glazbi. U početku su svirali u rivalskim bendovima no nakon njihovog brzog raspada uskoro su počeli, zajedno s bubnjarem Bill Wardom, svirati zajedno. 1967.godine osnovali su Polka Tulk s Osbourneom kao glavnim vokalom, Iommiem na gitari, Butlerom na basu, Wardom na bubnjevima, Jimmy Phillipsom na ritam gitari i saksofonistom Ackerom. Phillips i Acker su ubrzo izbačeni iz benda, a preostali kvartet se preimenovao u Earth Blues Company, skrativši nedugo potom ime u Earth. Svirajući žešći blues rock po nekolicini lokalnih klubova uspjeli su pridobiti malu skupinu obožavatelja. Dvije godine kasnije,1969., Iommi napušta Earth kako bi svirao s Jethro Tullom, no samo nekoliko mjeseci kasnije vraća se u svoj stari bend s potpuno novom zamisli. Zaintrigiran popularnošću horor filmova, točnije fenomenom da ljudi plaćaju kako bi bili prestrašeni, Iommi je odlučio pokušati stvoriti zastrašujuću muziku. Gonjeni Butlerovim interesom za crnu magiju, bend je sastavio nekoliko mračnih pjesama, među kojima su bile Wicked World i Black Sabbath, a odmah potom su se preimenovali prema filmu Borisa Karloffa iz 1935. u Black Sabbath. Čudnim preokretom sudbine, događaj koji je skoro upropastio obećavajuću karijeru benda znatno je pridonio njegovom jedinstvenom zvuku.

Jedan od live nastupa:

 

Diskografija:

Godina izlaska Naziv Izdavač
1970. Black Sabbath Warner Bros.
1970. Paranoid Warner Bros.
1971. Master of Reality Warner Bros.
1972. Black Sabbath, Vol. 4 Warner Bros.
1973. Sabbath Bloody Sabbath Warner Bros.
1975. Sabotage Warner Bros.
1976. Technical Ecstasy Warner Bros.
1978. Never Say Die! Warner Bros.
1980. Heaven and Hell Warner Bros.
1981. Mob Rules Warner Bros.
1982. Live Evil Warner Bros.
1983. Born Again Warner Bros.
1986. Seventh Star Warner Bros.
1987. The Eternal Idol Warner Bros.
1989. Headless Cross I.R.S.
1990. TYR I.R.S.
1992. Dehumanizer Warner Bros.
1994. Cross Purposes I.R.S.
1995. Cross Purposes Live I.R.S.
1995. Forbidden EMI
1998. Reunion Epic Records
2002. (snimano 1970.-1975.) Past Lives Sanctuary Records