WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


The Beatles

15.07.2012

Jedna od prvih, najpoznatijih, najslavnijih grupa modernih vremena ipak je stavljena na 2 mjesto (ovisi o kriteriju Liste, o glazbenom žanru), The Beatles, britanski pop i rock glazbeni sastav osnovan u Liverpoolu 1960 godine, iako su njegovi neki članovi (Lennon i McCartney) glazbeno djelovali još pedestih godina.

Bez obzira na sve, Beatlesi su najkomercijalniji sastav svih vremena, svih bandova i svih žanrova.

Početkom 1960 godine osnovali su sastav koji se zvao "The Silver Beetles"iako je njihov menadžer insistirao da se grupa nazove "Long John & the Silver Beetles"

Sredinom 1960, mijenjaju ime u "The Beatles".

Sastav su sačinjavali:

John Lennon (9. listopada 1940. - 8. prosinca 1980.) - vokal, ritam gitara
Paul McCartney (18. lipnja 1942. - ) - vokal, bas gitara
George Harrison (24. veljače 1943. - 29. studenog 2001.) - gitara, vokal
Ringo Starr (7. srpnja 1940. - ) bubnjevi - vokal
Pete Best (24. studenog 1940. -) - bubnjevi
Stuart Sutcliffe (23. lipnja 1940.- 10. travnja 1962.) - bas gitara

Početkom 1961 kao neafirmirani sastav ugovorili su nastop u Hamburgu, i to im je bio prvi javni nastup uopće.

Povijest grupe "The Beatles"

Nakon odlaska i nastupa u Hamburgu u klubu "Star" Odradili su napornu 2 mjesečnu turneju, uz vrlo loše radne uvjete (zadimljeni prostor, sumnjive osobe, kvart crvenih lampi), vraćaju se u Liverpool i mijenjaju menadžera. Angažiraju Briana Epsteina. Početkom 1962, Brian im pronalazi stalno mjesto nastupa u "The Cavern Clubu".

Pripremaju se za izdavanje prvog studijskog albuma. u izdavačkoj kući "EMI/PARLOPHONE.

Prvi single koji izdaju je poznati "Love me Do"

 

Prije snimanja albuma "Love me do", grupa mijenja bubnjara, umjesto Peta Besta, dolazi Ringo Starr.

Album je postao mega popularan ali nikad nije dospio na TOP engleskih lista popularnosti.  Tek drugi album," Please, please me", dostiže 2 mjesto ljestvice popularnosti.

Nakon njihovog prvog albuma u Engleskoj a i širom svijeta širi se "beatlemanija". Mladići puštaju dugu kosu i na sve načine nastoje izgledati kao njihovi idoli.Djevojke vrište i padaju u trans. Najviše snimane takve scene su sa "Roof TOP show", kad su Beatlesi nastupali na krovu peterokatnice a tisuće obožavatelj htjelo je prodrijeti do njih. Tisuće policajaca osigurava koncert. Upečatljivo je vidjeti kako na hladnoći u bundama i rukavicama Beatlesi izvode "Get back"

 

Cijeli koncert TOPROOF pogledajte ovdje: http://www.youtube.com/watch?v=oWzs3YbtehI&feature=related

 Sastavi koji pokušavaju oponašati Beatlese, niču iz dana u dan kao gljive poput kiše.

I vaš autor ovih redaka je 1965 osnovao band "The Mladis", i tada bez odgovarajućeg instrumenta (bas gitara), te bez znanja jedne riječi engleskog jezika, skakutao po bini oponašajući svoje idole.

Tek 3 godine kasnije, uspio sam nabaviti bas gitaru "Hoeffner" točno onakvu kakvu je svirao Paul MacCartney. zahvaljujući donaciji bogatog strica iz USA, nabavio sam je u Ljubljani preko konsignacije. Tada vrtoglavih $1300,00 i neka dinarska davanja, koštala je sjećam se nekih 5 prosječnih radničkih plaća.

Nažalost, završila je tragično, nakon jedne kavanske tučnjave, neki razbijač iskoristio ju je kao "hladno oružje". Nisam je dugo mogao preboljeti, nešto sam dobio od nje  u dijelovima ali ......

Tekstove smo skidali po sluhu (možete misliti kako je to zvučalo onima koji su nas slušali i slučajno znali engleski jezik). Nije tada bilo interneta, Yutube-a, stvari su se slušale na Radio Luxembourgu (na Srednjem valu kasno navečer), te se snimalo na magnetofone i kasnije po snimci to obrađivali.

Zahvaljujući tada popularnom solo gitaristi Jurici Grossingeru iz sastava "Elektroni" te njihovom frontmanu Darku Domjanu (Hvala Darac ako to slučajno pročitaš), nakon svirke u Hrvatskom domu u Karlovcu, na brzinu smo prepisivali tekstove koje su oni tada imali.

No, da se vratim Beatlesima. Tekst i glazbu napisao je tandem Lennon-McCartney, koji su u većini slučajeva autori gotovo svih njihovih hitova.

1964 godine Beatlesi kreću na Američku turneju, imaju mnogo nastupa i osvajaju američko tržište. Do tada u USA gotovo nije bilo glazbe te vrste i načina izvođenja

Njihova turneja odvija se širom cijelog teritorija SAD. 

Organizator njihove turneje po USA uz njihovog menadžera bio je poznati američki producent Sid Bernstein

Najveći koncert Beatlesi imaju u Madison Square Gardenu u New Yorku.

Nastupaju na tada popularnom "ED Sullivan Show" gleda ih u direktnom nastupu 70 milijuna gledalaca.

Beatlesi suzauzeli prvih pet mjesta na referentnoj Billboarovoj top listi singlova nizom: "Can't Buy My Love", "Twist And Shout", "She Loves You", I Want To Hold Your Hand", Please Please Me.

Album "A Hard Day's Night" izlazi u ljeto 1964., na kojem se nalazi glazba iz istoimenog filma Richarda Lestera,koji pokazuje sindrom "beatlemanije". Na kraju 1964. objavljen je novi album "Beatles for Sale" koji je zauzeo prvo mjesto u Evropi i Americi. Godinu dana kasnije, Beatlesi su na velikoj europskoj, azijskoj i australskoj turneji na kojoj uspijevaju snimiti još jedan film s Richardom Lesterom i pripadajućim albumom na koje se nalazi glazba iz filma. Album "Help" najavljen je singlom "Ticket To Ride", koja je kao i naslovna tema bila broj jedan u Americi, no ključna skladba na albumu je "Yesterday", jedna od najizvođenijih i najčešće snimanih skladbi svih vremena. "Rubber Soul" izlazi u prosincu 1965. bo tekstovima te složenijim glazbenim teksturama. Album je jako puno pod utjecajem Bob Dylana, psihodelije i folk rocka, a bilježi i različite interese trojice skladatelja; Lennona  McCartneya (koji više njeguje pop glazbu) te Harrisona (koji se sve više gleda kao autor i prijenosnik psihodelične glazbe).

Album Revolver izlazi 1966. i ide još jedan korak dalje. Beatlesi su nakon objavljivanja albuma i službeno odustali od koncerta i turneje u korist studijskog rada, a već Revolver s 10 tjedana snimanja u studiju, postaje do tada najambicioznije sniman album. Početkom 1967. Beatlesi objavljuju jedan od svojih najboljih singlova s dvostrukom "A" stranom, odnosno skladbama "Penny Lane" i "Strawberry Fields Forever", a to je bio pravi uvod u remek djelo koje je slijedilo.


Album"Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" izlazi u ljeto 1967. i postaje jedan od najutjecajnijih albuma u povijesti rocka. Sniman je novom tehnikom i korištenjem četverokanalnog studija te u novijoj produkciji Georgea Martina. Skladbe na albumu prožete su elektroničkim efektima, tradicijom music halla, kabarea, psihodelije, elementima klasične glazbe, soula, etnoom, i kao takav dao je mnoge hitove. Sgt. Pepper bio je njihov najprodavaniji album i punih 15 tjedana nije silazio sa vrha britanske top liste. Singl "All You Need Is Love" Beatlesi snimaju u živo u srpnju 1967. za vrijeme pionirskog mondovizijskog TV prijenosa koji je prenošen satelitom. Iste godine umire im menađer Brian Epstein.

Dvostruki album The Beatles, znan kao "dvostruki bijeli album" ili The White Album kojeg je likovno opremio Richard Hamilton (likovni umjetnik), nastao je nakon niza problema s kojima su se suočili Beatlesi; Lennonove rastave i veze sa Yoko Ono, smrt menađera, raspadom njihove korporacije "Apple"... Album je sniman vrlo dugo, uz nesuglasice i tenzije koje se nisu smanjile ni nakon snimanja, no komercijalni učinak albuma je bio ogroman. Prethodio mu je u vrlo uspješni singl "Hey Jude", koji je prodan u preko 6 milijuna primjeraka, no nije se našao na albumu. "Bijeli album" postao je jedan od najcitiranijih i najutjecajnijih albuma Beatlesa.
Nastojeći nadvladati nesuglasice u sastavu, u proljeće 1969. snimaju novi materijal u studiju uz prisustvo kamera. Rezultat je poražavajući, skoro su se doslovno raspali pred kamerama, ostavljajući za sobom rastresit i neuravnotežen materijal čiji su bolji trenuci (uz postprodukciju Phila Spectora) postali Let It Be, album objavljen 1970. Riječ je o oproštajnom i zapravo posthumnom objavljenom albumu Beatlesa na kojem su se ipak našle neke iznimne skladbe poput naslovne teme, "Across The Universe" i "Long And Winding Road" te hit singla "Get Back".

Dolaze mučne stvari i razmirice unutar sastava, Osim razmirica u grupi, postoje i nesuglasice između Lennona i Yoko Ono. To je znatno utjecalo na tandemski rad i njihovo cjelokupno glazbeno

djelovanje.

THE BEATLES - Podaci o najvažnijim događajima grupe
1940- rođeni John Lennon i Ringo Starr (Richard Starkey).
1942- rođen Paul McCartney.
1943- rođen George Harrison.
1957- John i Paul osnivaju grupuThe Quarrymen
1962- prva ploča sa EMI-em; Ringo Starr pridružuje se kao bubnjar.
1964- Beatles vode na ljestvicama u SAD-u.
1967- Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band pušten u prodaju.
1970- Let It Be pušten u prodaju, Beatlesi se razilaze.
1980- ubijen John Lennon.
1997- Paul McCartney proglašen vitezom.
2001.- umire George Harrison.

Diskografija:

Budući da je spisak njihovih diskografskih izdanja ogroman, neću ga ovdje navoditi već ga pogledajte ovdje:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Diskografija_The_Beatlesa

Nakon raspada Beatlesa, Lennon kreće u solo karijeru, McCartney osniva grupu "The Wings", ostali članovi također nastupaju samostalno. Pokušavaju okupiti grupu ponovno, međutim nisu u tome nikad uspjeli.

U svakom slučaju, najbolji, najveći, najprodavaniji i najodlikovaniji sastav današnjice.