WEB o gitarama, svjetskim gitaristima i sastavima, najpoznatijim glazbenim dostignućima.


The Beatles neriješena misterija?

31.10.2012

Prvi akord pjesme "A Hard Day's Night" The Beatlesa jedan je od najljepših i najslavnijih na svijetu. Istovremeno i najzagonetniji jer više od 40 godina nitko nije uspijevao dokučiti o kojem je akordu riječ.
Prema nekim procjenama, u svijetu postoji oko 2.000 The Beatles tribute bendova (samo u Liverpoolu ih je navodno 200) i činjenica da ama baš nitko od njihovih članova nije bio u stanju identično reproducirati čuveni 'twaaannnngggg' itekako je zanimljiva. Glazbenici, muzikolozi, školarci, studenti, gitaristi i mnogi drugi pokušavali su odsvirati ga onako kako zvuči na snimci. Međutim, unatoč njihovom trudu, talentu i znanju, prvi akord je i dalje zvučao jednostavno pogrešno.
"A Hard Day's Night" pjesma je napisana 1964. za prvi, istoimeni film The Beatlesa. Ono što je čini nepogrešivo prepoznatljivom početni je zvuk Rickenbackera 360/12, dvanaesterožičane gitare Georgea Harrisona nakon kojeg malo tko automatski ne zapjeva "It's been a hard day's night / And I've been working like a dog".

 

Nevjerojatno je da jedan jedini akord u trajanju od jedva tri sekunde izazove takvu pomutnju i angažira hrpu stručnjaka, osobito kada se uzme u obzir da su pjesme The Beatlesa secirane uzduž i poprijeko. No kako je vrijeme prolazilo, broj teorija je samo rastao: neki su govorili da je to G9sus4/D, neki da je Dm11 (ali bez 9), neki da je 'superakord' između D-mola, F-dura i G-dura... A onda je u veljači 2001. George Harrison prekinuo sva nagađanja i rekao kako je to Fadd9 (F-dur kojem je pridodan ton G) i znakovito dodao "ali morat ćete pitati Paula što je odvirao na basu kako biste dobili cijelu sliku."
Odjednom više nije bio bitan samo Harrison i njegov akord, već se počelo istraživati što su uz njega odsvirali ostali. Jasno, dokučiti što je odsvirao Ringo bila je laka zadaća, no koji je ton uhvatio Paul? Koji je akord odsvirao Lennon?